side

tirsdag 10. februar 2015

UVI - å forebygge urinveisinfeksjon

Urin irriterer hud bunnen og gir grobunn for bakterier. Derfor er det mennesker som er inkontinente, utsatt for å få UVI og hud problemer.
Det kan være:
- svie
- klø
-sårhet

God hygiene og hudpleie kan forebygge disse problemene. Det finnes mange hjelpemidler som kan hjelpe pasienten med å holde seg tørr.

Les om UVi på NHI sine side norsk helse informatik.no 

God hygiene og hudpleie
Brukeren må ha mulighet til å væske seg nedentil -tre ganger om dagen. Hun bør bruke såpe.
De som bruker bleier må vaskes hver gang vi skifter bleie. Det er ikke nødvendig å bruke såpe. Viktig å tørke godt i alle hud folder. Smør tynt med salve.

Bevare selvrespekt å unngå å isolere seg
Eldre pasienter føler at det er flaut, de er redde at det lukter vondt av dem, og de føler ydmykende når de må være avhengig av andres hjelp. Noen har det vanskelig å akseptere at bleier er det beste hjelpemidlet for dem.

Gammelt urin lukter stramt men med riktig bruk av hjelpemidler og god hygiene er det lett å unngå det. Brukeren må ofte få hjelp til å finne fram til det som passer best for ham\ henne. En som er inkontinent bør velge slik hjelpemiddel som hun \ han greier å bruke selv uten hjelp. Men hvis de trenger hjelp må vi være diskrete å ta hensyn til at pasient kan være sjenert og flau.
Ikke press noen til å velge hjelpemiddel men informer saklig og gi brukeren tid til å bestemme seg.
Uroterapeut eller stomisykepleier på sykehusene vil også kunne gi råd, informasjon og prøvepakninger,

OBS! Tips til prøve. Lurt å skrive
Vær oppmerksom på at den som har en lekkasje som antas å vare i tre mnd eller mer, har rett på å få inkontinenshjelpemidler på blå resept.
¨


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar